Media

  • Artiklar
  • Grafiskt material

Stadsbyggnadspriset 2018

Stadsbyggnadspriset har delats ut årligen sedan 1994 och därmed var det 25-årsjubileum 2018. Priset är till för att främja god byggnadsvård, god arkitektur och goda livsmiljöer i Jönköpings kommun.  

Stadsbyggnadspriset 2018 gick till Pålssons Bygg och Landström Arkitekter för de nybyggda flerbostadshusen på Hovslätts ängar. Förutom det prestigefyllda priset vann vi även kategorin god arkitektur.

Här är Stadsbyggnadsnämndens motivering:

En bostadsgrupp med två punkthus och ett underliggande garage har fått en omsorgsfull gestaltning in i minsta detalj. Genom att placera byggnaderna i vinkel skapas ett trädgårdsrum mot en befintlig kulle och ett urbant gårdsrum med torgkvalitéer mot gatan. Detta är en viktig uppgift i utkanten av tätorten där man ofta behöver hantera möten mellan byggnader i olika skalor. Här har man genom skickligt arbete med material och kulör brutit ner de stora byggnadernas skala genom att arbeta med tre tydliga volymer -huvudkropp, toppvåningar och balkonger. Entréer och planlösningar är väl utformade och garaget har fått en diskret placering i souterräng.

– Det känns väldigt hedrande att få det här priset. Det är så här vi vill jobba, att när vi gör något så ska det vara riktigt bra och sticka ut. Vi är många som varit inblandade, inte bara vi som är här idag. Så ett stort tack även till dem, säger Kjell Karlsson på Pålssons bygg.

Artiklar från Jönköpings Posten

Kroatorpet

Klicka på länken nedan för att läsa artikeln i Jönköping Posten 26 maj 2021

Hovslättshus fick stadsbyggnadspriset

Klicka på länken nedan för att läsa artikeln i Jönköping Posten 25 jan 2019

Byggmästaren i Jönköping/ Huskvarna

Logotype

Grafisk Manual

Illustrationer

Ladda hem "Tumstock"

Vi håller måttet (JPG-fil)